#21Μ: Μια καλή ευκαιρία – Δημήτρης Καλτσώνης

[Φάκελος #21Μ: Το Radikal ρώτησε τους αγωνιστές του κινήματος τί θα ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και γιατί]

Οι επερχόμενες εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία:

  1. για να καταδικαστεί η σκληρή αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης
  2. για να αποδοκιμαστεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, παρά τις διαφορές της με τη ΝΔ, κινείται στο ίδιο ευρωενωσιακό και ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο
  3. για να αποδοκιμαστούν οι καθεστωτικές, αντιλαϊκές δυνάμεις όλων των αποχρώσεων.

Προβάλλει παράλληλα η δυνατότητα να αναδειχθούν μια σειρά επείγοντα λαϊκά προβλήματα και η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου. Ιδιαίτερη σημασία θα είχε για παράδειγμα η ανάδειξη στη Βουλή και η διεκδίκηση μέσω κοινωνικών αγώνων θεμελιωδών ζητημάτων όπως είναι:

α. Η θέσπιση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και ο κρατικός έλεγχος των τιμών των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα της ακρίβειας.

β. Η κατάργηση του νόμου 4808/21 και η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και του δικαιώματος της απεργίας.

γ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια και να τονωθεί η καταναλωτική ζήτηση, γεγονός που θα ευνοήσει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

δ. Η κατάργηση του αντιδημοκρατικού, αντισυνταγματικού νόμου για τις διαδηλώσεις.

ε. Η κατάργηση του νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ και η επαναφορά των δημοκρατικών αρχών του νόμου 1268.

στ. Η άμεση διακοπή κάθε εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη και η ασφάλεια του λαού μας.

Από εκεί και πέρα χρειάζεται η χάραξη ενός διαφορετικού πλαισίου πολιτικής. Στο βιβλίο Δ. Καλτσώνης, Θ. Μαριόλης, Κ. Παπουλής, Μετωπικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, εκδ. Κοροντζή 2017, είχαμε κάνει μια προσπάθεια συμβολής σε αυτή τη λογική. Αναδεικνύαμε τότε τις κάτωθι κατευθύνσεις, που νομίζω, πως και σήμερα είναι επίκαιρες:

  • Ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, άρνηση της πληρωμής του χρέους, αγώνας για τη διαγραφή του.
  • Ακύρωση όλων των μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων, διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
  • Μη εφαρμογή των μέτρων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, έξοδος τελικά από το ευρώ και την ΕΕ.
  • Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  • Εθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  • Σύστημα προοδευτικής φορολογίας, φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογικές ελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, έλεγχος της κίνησης των κεφαλαίων.
  • Εθνικοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων και τελικά των στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, ορυχεία, μεταφορές κ.λπ.) με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου.
  • Φιλολαϊκή, δημοκρατικά σχεδιασμένη, ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας με την ανάπτυξη της έρευνας, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την ενίσχυση της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας με μοχλό τον εκδημοκρατισμένο και εξυγιασμένο δημόσιο τομέα με παράλληλη εγκαθίδρυση εργατικού και λαϊκού ελέγχου, με εθνικό, δημοκρατικό, αναπτυξιακό σχέδιο.
  • Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων αγροτών, με ενθάρρυνση δημοκρατικά οργανωμένων συνεταιρισμών, ένταξή τους στον εθνικό, δημοκρατικό, αναπτυξιακό σχεδιασμό.
  • Ανάπτυξη πολυδιάστατων, ισότιμων οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες. Έμφαση στη συνεργασία με τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου και της Μεσογείου, καθώς και με άλλες ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις.
  • Δραστικά μέτρα ανόρθωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού, αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλο το λαό, ανύψωση του πολιτιστικού του επιπέδου, ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού, πάλη για τον περιορισμό με τελικό στόχο την κατάργηση των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στους τομείς αυτούς.
  • Πολιτική ουδετερότητας και ειρήνης. Υπεράσπιση και κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το έδαφός της και ακύρωση όλων των παλαιότερων και πρόσφατων συμφωνιών.
  • Αποκατάσταση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών που σαρώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
  • Ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό γενικότερα των συνταγματικών θεσμών, του πολιτικού συστήματος, του εκλογικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, υιοθέτηση νέου Συντάγματος που θα κατοχυρώνει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, την απλή αναλογική, τη δυνατότητα του λαού να ανακαλεί οποτεδήποτε τους αντιπροσώπους του, τη δημόσια ιδιοκτησία των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
  • Ριζοσπαστικό εκδημοκρατισμό και αναπροσανατολισμό των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, όλης της δημόσιας διοίκησης και των κρατικών μηχανισμών, με την ενεργό και αποφασιστική συμμετοχή της εργατικής τάξης και του λαού. Εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τα φασιστικά στοιχεία και όλα τα όργανα του ιμπεριαλισμού, ανασυγκρότησή του σε επαναστατική δημοκρατική βάση. Κατάργηση των υψηλών αποδοχών και προνομίων των υπουργών, βουλευτών και γενικότερα των στελεχικών θέσεων πολιτικού χαρακτήρα.
  • Κοινωνικό, λαϊκό έλεγχο σε όλες τις μορφές πληροφόρησης. Στήριξη πρωτοβουλιών των κοινωνικών φορέων και της αυτοδιοίκησης στον τομέα της ενημέρωσης. Εκδημοκρατισμό, ενίσχυση και αναβάθμιση των δημοσίων ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Περιορισμό έως και κατάργηση της δυνατότητας δράσης του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα αυτόν.

 

Δημήτρης Καλτσώνης

 

*Καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook 
Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολούθησε μας στο Instagram

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το radikal.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα