#21Μ: Ψηφίζουμε με τον ίδιο τρόπο που αγωνιζόμαστε – Χρήστος Νομίδης

[Φάκελος #21Μ: Το Radikal ρώτησε τους αγωνιστές του κινήματος τί θα ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και γιατί]

Στις κάλπες της 21ης Μαΐου δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε αν υποταχθούμε στην λογική ενός κυβερνητικού ρεαλισμού. Αν νομιμοποιήσουμε οι ίδιοι τον επόμενο θύτη μας. Αν για ακόμα μια φορά ξεπλύνουμε με την ψήφο μας τον ένα ή τον άλλο διαχειριστή της εξουσίας.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν ξανά να μας εξαπατήσουν. Ο Μητσοτάκης υπόσχεται “μισθούς Ευρώπης”. Ο υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων υπόσχεται ξαφνικά να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει το αριστερό πρόγραμμα που δεν μπόρεσε να εφαρμόσει στην πρώτη του θητεία. Υπόσχεται την αναστολή πλειστηριασμών αυτός που τους έκανε ηλεκτρονικούς και καταδίωξε όσους πάλευαν να τους σταματήσουν.

Ο Ανδρουλάκης, παραπέμπει στην δεκαετία του 80 και υπόσχεται μια “σοσιαλδημοκρατική” κυβέρνηση.

Ψεύδονται συνειδητά. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα “σπασμένα” της καπιταλιστικής κρίσης, της πανδημίας, των οικονομικών κυρώσεων, των υψηλών επιτοκίων, των καπιταλιστικών – ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων αναπόφευκτα οδηγούν σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Όλοι τους χωρίς εξαίρεση είναι πρόθυμοι να μας τα επιβάλλουν.

Οι διάφορες λαϊκιστικές – ακροδεξιές – εθνικιστικές – ρατσιστικές – σκοταδιστικές – ανοιχτά φασιστικές οργανώσεις και κόμματα που σπέρνουν το μίσος και την βία ενάντια στους πιο φτωχούς, τους πιο αδύναμους, τους πιο κατατρεγμένους (μετανάστες, γυναίκες, εργάτες, ΛΟΑΤΚΙ κλπ) εμφανίζονται ως αντισυστημικές δυνάμεις. Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά η έκφραση μιας ακόμα πιο βάρβαρης και μισάνθρωπης εκδοχής του ίδιου του συστήματος.

Στις κάλπες της 21ης Μαΐου δεν έχουμε τίποτα ουσιαστικό να κερδίσουμε αν υποταχθούμε στην λογική ενός κοινοβουλευτικού ρεαλισμού. Όπως απέδειξε “η πρώτη φορά αριστερά”, οι διαχειριστικές λογικές, οι τεχνοκρατικοί και κοινοβουλευτικοί ακροβατισμοί, η προσπάθεια αποφυγής της σύγκρουσης που προτείνουν ΜΕΡΑ25 – ΛΑΕ οδηγούν στην ήττα.

Ούτε η κοινοβουλευτικού τύπου αντιπολίτευση, το γραφειοκρατικό πατρονάρισμα σωματείων και συλλόγων, η άρνηση της αυτοοργάνωσης των αγώνων, οι διασπαστικές τακτικές στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, ο περιορισμός των διεκδικήσεων στα πλαίσια του “εφικτού” και των μορφών πάλης στο πλαίσιο της “νομιμότητας”, η πατριωτική ρητορική που υποτάσσει τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων στα “εθνικά” συμφέροντα της αστικής τάξης, όπως προτείνει το ΚΚΕ οδηγούν στην νίκη.

Μόνο η ενοποίηση των αγώνων πάνω σε ένα εργατικό, αντικαπιταλιστικό – μεταβατικό πρόγραμμα, μπορεί να αμφισβητήσει την  κυριαρχία του κεφαλαίου και να οδηγήσει σε μια διέξοδο.

Παλεύουμε η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν, τον πλούτο που βρίσκεται συσσωρευμένος στις τράπεζες, τα κρατικά ταμεία, τις μετοχές, τα ομόλογα. Παλεύουμε να κοινωνικοποιηθούν κάτω από εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών οι βασικοί τομείς της παραγωγής και της οικονομίας, οι επιχειρήσεις που κλείνουν, οι βασικές υποδομές και υπηρεσίες, το τραπεζικό σύστημα.

Μόνο έτσι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες. Να έχουμε γενναία αύξηση των μισθών με ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας. Ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων. Αποκατάσταση – επέκταση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Προστασία της εργασίας, απαγόρευση των απολύσεων, έλεγχο της αγοράς εργασίας. Μαζικές δημόσιες επενδύσεις στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην ασφάλιση, στην κοινωνική πρόνοια, σε ζωτικής σημασίας υποδομές. Μαζικές δημόσιες επενδύσεις για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Σεβασμό στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, φύλο, θρησκεία, σεξουαλικό προσανατολισμό. Ανοιχτά σύνορα˙ άσυλο, στέγη, εκπαίδευση και χαρτιά για πρόσφυγες και μετανάστες. Διεθνιστική πολιτική ειρήνης και συνεργασίας των λαών, στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο από μια εργατική εξουσία την οποία θα έχει εγκαταστήσει, θα ελέγχει και θα ανακαλεί η ίδια η εργατική τάξη, αυτοοργανωμένη σε ισχυρά σωματεία, επιτροπές αγώνα,  επιτροπές βάσης στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούν να το υπερασπιστούν μόνο οι δυνάμεις που δεν θα φοβηθούν να έρθουν σε σύγκρουση με τον πυρήνα της αστικής εξουσίας, το αστικό κράτος, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ), την αστική νομιμότητα, τα εθνικιστικά – πατριωτικά καλέσματα.

Μπορούν να το υπερασπιστούν με αξιοπιστία μόνο δυνάμεις αντικαπιταλιστικές, δυνάμεις της επαναστατικής αριστεράς.

Την πολιτική και οργανωτική έκφραση μιας τέτοιας αντικαπιταλιστικής, διεθνιστικής κι επαναστατικής δύναμης παλεύουμε να οικοδομήσουμε στα πλαίσια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Προσπαθούμε να την οικοδομήσουμε μέσα στους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών, κάθε κοινότητας και μειονότητας που υφίσταται καταπίεση και διακρίσεις.

Προσπαθούμε να την οικοδομήσουμε ενωτικά, με όλους όσους θέλουν να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας δύναμης που η προοπτική της θα ξεπερνάει τα πλαίσια της διαχειριστικής – ρεφορμιστικής – σταλινικής – πατριωτικής αριστεράς και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Προσπαθούμε να την οικοδομήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους, μέσα στα σωματεία, τα σχολεία και τις σχολές, στα νοσοκομεία, τις λαϊκές γειτονιές.

Δεν υπάρχουν σωτήρες, δεν γίνονται θαύματα. Εμείς πρέπει να καταπιαστούμε με την επίλυση των προβλημάτων μας. Ψηφίζουμε με τον ίδιο τρόπο που αγωνιζόμαστε. Στις κάλπες τις 21ης Μαΐου κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Χρήστος Νομίδης

*Πολιτικός Μηχανικός, μέλος ΣΜΤ, υποψήφιος βουλευτής Β’ Πειραιά

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook 
Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολούθησε μας στο Instagram

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το radikal.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα