Προϋπολογισμός: Εκτίναξη φοροεπιδρομής, ματωμένα πλεονάσματα 5 δισ. ευρώ

Oι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. ευρώ

Το διπλάσιο πλεόνασμα που βάζει ως στόχο του το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 σε σχέση με τη φετινή χρονιά θα σηματοδοτήσει μια νέα φοροεπιδρομή στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα, ενώ για την εκτίναξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας σε κρίσιμα αγαθά όπως τα τρόφιμα και υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, η κυβέρνηση δεν προβλέπει παρά μερικά ψίχουλα για την ενίσχυση των πιο πληβειακών κοινωνικών τμημάτων.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει και στον προϋπολογισμό του 2024 είναι η νέα εκτίναξη της φοροληστείας, καθώς πρέπει να υπηρετηθεί πάσει θυσία ο στόχος για ματωμένα πλεονάσματα της τάξης του 2,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας. Πρόκειται, για άλλα 5 δισ. ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός μέσω της φορολεηλασίας και των παραπέρα περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες. Κι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στο φετινό πλεόνασμα που αναμένεται να κλείσει στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

Τι προβλέπει για το 2024 το προσχέδιο που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση:

  • Παραπάνω φόρους κατά 6,2 δισ. που συνολικά θα ανέλθουν σε 62,9 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 8,1% σε σχέση με φέτος.
  • Εκτίναξη των εσόδων από ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ από 22,1 δισ. που προέβλεπε ο προηγούμενος, αυξημένα κατά 2,2 δισ. ευρώ, ενώ οι ειδικοί φόροι (όπως το καυσίμων που ξεπερνούν το 50% της λιανικής τιμής τους) μένουν σταθερά στο «ύψος τους», στα 7,1 δισ. ευρώ.
  • Γιγάντωση των άμεσων φόρων, όπως των φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να φτάσουν στα 13 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 1,7 δισ. σε σχέση με φέτος. Εδώ η κυβέρνηση ομολογεί ότι με το ένα χέρι δίνει λίγα ψίχουλα μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού και με το άλλο τα παίρνει πίσω μέσω της αυξημένης φορολογίας εισοδήματος. Δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η –ονομαστική– αύξηση των μισθών και συντάξεων επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους λόγω «της συνακόλουθης αυξημένης παρακράτησης του φόρου».

 

Την ίδια ώρα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6,9 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 2 δισ., όπου τη μερίδα του λέοντος θα πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, θα απολαύσουν και νέες φοροαπαλλαγές.

Η λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα» και η αναμονή των νέων αξιολογήσεων από διεθνείς οίκους για την περιβόητη επενδυτική βαθμίδα –που ουσιαστικά θα εξασφαλίσει φθηνότερο δανεισμό για το κεφάλαιο– θα είναι η «σιδερένια φτέρνα» που θα τσαλαπατά κάθε εργατική διεκδίκηση για αυξήσεις μισθών και δαπανών για παιδεία, υγεία, δημόσιες υποδομές.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις προς την κοινωνία, η κυβέρνηση είναι προφανές ότι συνεχίζει την πολιτική των επιδομάτων φτώχειας, ενώ τάζει τις όποιες πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις σε… μελλοντικούς μήνες, ενώ ήδη η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα καύσιμα έχει οδηγήσει 2 στα 10 νοικοκυριά στο όριο φτώχειας και 1 στα 7 να «τρώει» τις όποιες αποταμιεύσεις έχει στην άκρη.

Στο Δημόσιο η κυβέρνηση τάζει μια οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό. Στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν έως τον… Μάιο του 2024 για μια νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό με βάση το… ΑΕΠ και την επαναφορά-απάτη των τριετιών.

 

Δημήτρης Σταμούλης

 

Πριν

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook 
Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολούθησε μας στο Instagram

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το radikal.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  • Δημιρουργία Ιστοσελίδων – OpticWeb

  • Τελευταία άρθρα

    Σχετικά Άρθρα

    Θάνατος στον κήπο

    Ένα ποίημα του τούρκου ποιητή Κιουτσούκ Ισκεντέρ (28/5/1964 – 03/07/2019) σε μετάφρασή του ξανθιώτη δικηγόρου-μεταφραστή Σαμπρή Χατζή Ιμπράμ.