Οι πραγματικές προκλήσεις στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό

Οι σχέσεις μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού κράτους έχουν φτάσει κυριολεκτικά στο κόκκινο.

Ο κίν­δυ­νος ενός θερ­μού επει­σο­δί­ου (που κα­νείς δεν γνω­ρί­ζει αν θα «μα­ζευ­τεί» γρή­γο­ρα ή θα εξε­λι­χθεί σε πο­λε­μι­κή ανα­μέ­τρη­ση…) δεν εδρά­ζε­ται πλέον στις πι­θα­νό­τη­τες ενός ατυ­χή­μα­τος, ή στη θερ­μο­κέ­φα­λη αντί­δρα­ση ενός χει­ρι­στή, αλλά εδρά­ζε­ται σε κυ­βερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις και οδη­γί­ες που επι­δί­δο­νται πλέον σε ένα όλο και πιο ανεύ­θυ­νο chicken-game, με στόχο να κα­τα­γρά­ψουν «επι­τυ­χί­ες» στον αντα­γω­νι­σμό για κυ­ριαρ­χία στους ου­ρα­νούς ή στις θά­λασ­σες της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου.

Από τη σκο­πιά της υπε­ρά­σπι­σης των συμ­φε­ρό­ντων της ερ­γα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών μαζών και στις δύο όχθες του Αι­γαί­ου, δεν έχει ιδιαί­τε­ρη πο­λι­τι­κή ση­μα­σία το ερώ­τη­μα «ποιος επι­τί­θε­ται – ποιος αμύ­νε­ται;» (γιατί οι ρόλοι αυτοί εναλ­λάσ­σο­νται μέσα στις συ­γκυ­ρί­ες, όπως έχει κατ’ επα­νά­λη­ψη απο­δεί­ξει η ιστο­ρία), έχει όμως εν­δια­φέ­ρον να έχου­με μια κα­θα­ρή ει­κό­να για το συ­σχε­τι­σμό δύ­να­μης με­τα­ξύ των δύο πλευ­ρών και για τους πα­ρά­γο­ντες που δια­μορ­φώ­νουν αυτόν το συ­σχε­τι­σμό.

Πρό­σφα­τα ο Ερ­ντο­γάν δή­λω­σε ότι η αντι­πα­ρά­θε­ση με­τα­ξύ των δύο χωρών δεν είναι δυ­να­τόν να συ­ζη­τιέ­ται με όρους «ισο­τι­μί­ας». Ποια είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα; Η Τουρ­κία είναι μια χώρα με πλη­θυ­σμό 85 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κα­τοί­κων (ένα­ντι 10 της Ελ­λά­δας), με μέσο όρο ηλι­κί­ας τα 31,5 χρό­νια (ένα­ντι 45,5 στην Ελ­λά­δα), με μια οι­κο­νο­μία που παρά τα με­γά­λα προ­βλή­μα­τά της έχει όγκο ετή­σιου ΑΕΠ 2,6 τρι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων (ένα­ντι των 0,3 τρισ. στην Ελ­λά­δα) και δια­τη­ρεί ένα στρα­τό που αριθ­μη­τι­κά συ­γκα­τα­λέ­γε­ται στους με­γα­λύ­τε­ρους στον κόσμο (για πε­ρισ­σό­τε­ρα, βλ. Χρ. Λά­σκος: Τα θε­με­λιώ­δη μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κά με­γέ­θη σε Ελ­λά­δα και Τουρ­κία, στο RednBlack).

 

Οι Με­γά­λες Δυ­νά­μεις

Η ει­κό­να «μιλά» από μόνη της: Αν η αντι­πα­ρά­θε­ση εξε­λισ­σό­ταν σε ένα απο­μο­νω­μέ­νο πε­ρι­βάλ­λον δεν θα υπήρ­χε καμιά τύχη ισο­τι­μί­ας. Όμως εξε­λίσ­σε­ται σε ένα πε­ρι­βάλ­λον που κα­θο­ρί­ζει η πα­ρέμ­βα­ση των δυ­τι­κών με­γά­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυ­νά­με­ων. Πρό­σφα­τα, η γερ­μα­νι­κή Suddeutsche Zeitung (μια κα­θε­στω­τι­κή εφη­με­ρί­δα κύ­ρους) έγρα­ψε σχε­τι­κά: «Είναι αναμ­φί­βο­λο ότι η ισορ­ρο­πία δυ­νά­με­ων στο Αι­γαίο έχει με­τα­βλη­θεί σε βάρος της Τουρ­κί­ας… οι ΗΠΑ διευ­ρύ­νουν τις σχέ­σεις τους με την Ελ­λά­δα, όπου έχουν εντεί­νει τη στρα­τιω­τι­κή πα­ρου­σία τους, επε­κτεί­νο­ντας τις βά­σεις τους. Επι­πλέ­ον η Ουά­σινγ­κτον προ­μη­θεύ­ει πλέον πε­ρισ­σό­τε­ρα όπλα στην Ελ­λά­δα, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των F-35, των πιο σύγ­χρο­νων δυ­τι­κών αε­ρο­σκα­φών». Η πε­ρι­γρα­φή της γερ­μα­νι­κής εφη­με­ρί­δας είναι φα­νε­ρά ελ­λει­πτι­κή. Πέρα από τις σχέ­σεις με τις ΗΠΑ, το ελ­λη­νι­κό κρά­τος έχει «δέσει» τη στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία με τη Γαλ­λία (που επι­διώ­κει μια στρα­τη­γι­κή «επι­στρο­φή» στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο) και τους στρα­τιω­τι­κούς «άξο­νες» με το Κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ, την Αί­γυ­πτο και τις αντι­δρα­στι­κές αρα­βι­κές μο­ναρ­χί­ες του Κόλ­που. Σε επί­πε­δο εξο­πλι­σμών, την ώρα που η Τουρ­κία «τρώει πόρτα» στο αί­τη­μα για προ­μή­θεια αμε­ρι­κα­νι­κών F-16, το ελ­λη­νι­κό κρά­τος πα­ρα­λαμ­βά­νει τα ανα­βαθ­μι­σμέ­να σε Viper F-16, μπαί­νει επι­σή­μως στο πρό­γραμ­μα των F-35, έχει αγο­ρά­σει τα Ραφάλ και τις φρε­γά­τες Μπελ­χά­ρα και προ­μη­θεύ­ε­ται ένα πλή­θος πυ­ραυ­λι­κών όπλων με­γά­λου βε­λη­νε­κούς. Αυτό το εξο­πλι­στι­κό πρό­γραμ­μα είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο σε επι­θε­τι­κά όπλα, με ακτί­να δρά­σης που αφορά την Τε­χε­ρά­νη (υπερ­βαί­νο­ντας την Άγκυ­ρα…).

Στα τε­λευ­ταία χρό­νια, και ιδιαί­τε­ρα μετά το απο­τυ­χη­μέ­νο πρα­ξι­κό­πη­μα του 2016, όταν έγινε ολο­φά­νε­ρο το ρήγμα στις σχέ­σεις των ΗΠΑ με το κα­θε­στώς Ερ­ντο­γάν, οι δυ­τι­κές ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυ­νά­μεις αντέ­δρα­σαν προ­λη­πτι­κά. Το ΝΑΤΟ έχει με­τα­φέ­ρει δυ­τι­κό­τε­ρα το τόξο ανά­σχε­σης της Ρω­σί­ας, που πλέον έχει ως βα­σι­κά στη­ρίγ­μα­τα την Πο­λω­νία, την Ελ­λά­δα και το Ισ­ρα­ήλ. Το «σχέ­διο Αλε­ξαν­δρού­πο­λη», ως πύλη του χερ­σαί­ου δια­δρό­μου με­τά­βα­σης των να­τοϊ­κών δυ­νά­με­ων από τη Με­σό­γειο στη Μαύρη Θά­λασ­σα, πα­ρα­κάμ­πτο­ντας τη στρα­τη­γι­κή ση­μα­σία των Στε­νών, ζω­γρα­φί­ζει πα­ρα­στα­τι­κά αυτή τη με­τα­τό­πι­ση.

Αυτά δεί­χνει ο Ερ­ντο­γάν όταν κα­τη­γο­ρεί τον Μη­τσο­τά­κη ότι «κρύ­βε­ται πίσω από τα φου­στά­νια των Με­γά­λων Δυ­νά­με­ων». Ο εδώ κα­θε­στω­τι­κός Τύπος, τρο­φο­δο­τώ­ντας ένα γε­νι­κό αντι­τουρ­κι­κό μένος, προ­βά­λει ιδιαί­τε­ρα τις απει­λη­τι­κές κα­τα­λή­ξεις των δη­λώ­σε­ων Τούρ­κων επι­σή­μων («θα έρ­θου­με νύχτα», «θα ανα­κα­λύ­ψε­τε ξανά την αξία που έχει το κο­λύ­μπι» κ.ά.), απο­κρύ­πτο­ντας συ­στη­μα­τι­κά το συ­νή­θες πρώτο σκέ­λος των εκ­κλή­σε­ών τους: Να μην επα­να­λη­φθεί το «κα­τα­ρα­μέ­νο λάθος του ‘22», όταν το ελ­λη­νι­κό κρά­τος επι­διώ­κο­ντας γε­ω­γρα­φι­κή επέ­κτα­ση, ακο­λού­θη­σε τις Με­γά­λες Δυ­νά­μεις στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή εξόρ­μη­ση δια­με­λι­σμού των εδα­φών της κα­ταρ­ρέ­ου­σας, τότε, Οθω­μα­νι­κής Αυ­το­κρα­το­ρί­ας. Απο­κρύ­πτο­νται επί­σης συ­στη­μα­τι­κά όλα τα στοι­χεία των πρό­σφα­των με­τρή­σε­ων που δεί­χνουν ότι η με­γά­λη πλειο­ψη­φία του τουρ­κι­κού λαού δια­τη­ρεί φι­λι­κά αι­σθή­μα­τα προς τους «Έλ­λη­νες γεί­το­νες», παρά τις εθνι­κι­στι­κές κραυ­γές, και εκεί, της πο­λι­τι­κής και κρα­τι­κής ηγε­σί­ας.

Ασφα­λώς, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ηγε­σία του ΝΑΤΟ, δεν έχουν πα­ραι­τη­θεί από τη φι­λο­δο­ξία να επα­να­φέ­ρουν την Τουρ­κία στο να­τοϊ­κό μα­ντρί. Η γε­ω­γρα­φι­κή θέση, το μέ­γε­θος και ο πλη­θυ­σμός της, θα την έκα­ναν ένα πο­λύ­τι­μο στή­ριγ­μα. Γι’ αυτό άλ­λω­στε η ελ­λη­νι­κή κρα­τι­κή πο­λι­τι­κή (εξί­σου επί Σα­μα­ρά, Τσί­πρα και Μη­τσο­τά­κη) έχει ένα κρί­σι­μο τυ­χο­διω­κτι­κό υπό­βα­θρο. Που αφορά το τι θα συμ­βεί αν οι δυ­τι­κές δυ­νά­μεις αλ­λά­ξουν γραμ­μή, ή επί­σης τι θα συμ­βεί αν οι δυ­τι­κές δυ­νά­μεις απο­φα­σί­σουν να «επι­τα­χύ­νουν» εξε­λί­ξεις φι­λο­δυ­τι­κής στρο­φής στην Τουρ­κία, αξιο­ποιώ­ντας τον ελ­λη­νο­τουρ­κι­κό αντα­γω­νι­σμό.

 

Δυ­να­μι­κή σύ­γκρου­σης

Πέρα όμως από την επιρ­ροή των δυ­τι­κών Με­γά­λων Δυ­νά­με­ων, ο ελ­λη­νο­τουρ­κι­κός αντα­γω­νι­σμός έχει τη δική του αυ­τό­νο­μη δυ­να­μι­κή.

Η καλ­πά­ζου­σα όξυν­ση των σχέ­σε­ων στη 2η δε­κα­ε­τία του 21ού αιώνα, ήταν συν­δε­δε­μέ­νη με τη «στρα­τη­γι­κή των υδρο­γο­ναν­θρά­κων». Το σχέ­διο του αγω­γού East Med, με την υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισ­ρα­ήλ και της Αι­γύ­πτου, αλλά και κο­λοσ­σιαί­ων πο­λυ­ε­θνι­κών εται­ρειών εξό­ρυ­ξης, οδη­γού­σε στην πλήρη πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­ση της Τουρ­κί­ας στην Ανα­το­λι­κό Με­σό­γειο. Προ­ϋ­πό­θε­ση για τη δη­μιουρ­γία του East Med ήταν μια «διο­γκω­μέ­νη» ελ­λη­νι­κή ΑΟΖ (με ανα­γνώ­ρι­ση «πλή­ρους επή­ρειας» στο Κα­στε­λό­ρι­ζο και στην ακα­τοί­κη­τη Στρογ­γύ­λη) ώστε η ελ­λη­νι­κή ΑΟΖ να εφά­πτε­ται με την κυ­πρια­κή. Αυτό το στοι­χείο με­τέ­τρε­πε έναν οι­κο­νο­μι­κό αντα­γω­νι­σμό για τις ευ­ρω­παϊ­κές προ­μή­θειες σε φυ­σι­κό αέριο, σε κρα­τι­κό ελ­λη­νο­τουρ­κι­κό αντα­γω­νι­σμό για τις ΑΟΖ στην ευ­ρύ­τε­ρη Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Πλέον οι «αγο­ρές» έχουν βάλει στο ψυ­γείο τον East Med, κη­ρύσ­σο­ντάς τον ως οι­κο­νο­μι­κά μη-βιώ­σι­μο. Όμως η ενερ­γεια­κή κρίση μετά την Ου­κρα­νία, αλλά και η ανά­δει­ξη του Τζέ­φρι Πάιατ (πρώην πρέ­σβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και «νονού» της πο­λι­τι­κής East Med) στην ηγε­σία της ενερ­γεια­κής πο­λι­τι­κής των ΗΠΑ, κά­νουν πι­θα­νή την ανα­βί­ω­ση αυτού του φα­ρα­ω­νι­κού και επι­κίν­δυ­νου σχε­δί­ου.

Προς το παρόν, το επί­κε­ντρο της αντι­πα­ρά­θε­σης έχει με­τα­φερ­θεί στο χώρο του Αι­γαί­ου. Εδώ η ελ­λη­νι­κή πο­λι­τι­κή ισχυ­ρί­ζε­ται ότι όλες οι διεκ­δι­κή­σεις της προ­κύ­πτουν αυ­το­νό­η­τα από το Διε­θνές Δί­καιο. Είναι ένας πα­ρά­ξε­νος ισχυ­ρι­σμός, αφού το ελ­λη­νι­κό κρά­τος έχει δη­λώ­σει από το 2014 ότι δεν ανα­γνω­ρί­ζει καμιά αρ­μο­διό­τη­τα και εξου­σία στα Διε­θνή Δι­κα­στή­ρια να απο­φαν­θούν επί θε­μά­των κυ­ριαρ­χί­ας στο έδα­φος (νησιά, νη­σί­δες κ.ά.), στη σχέση χω­ρι­κών υδά­των και ενα­έ­ριου χώρου και σε ζη­τή­μα­τα εθνι­κής άμυ­νας (στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση νη­σιών). Σε αυτήν τη δή­λω­ση-δέ­σμευ­ση των Σα­μα­ρά-Βε­νι­ζέ­λου ανα­φέ­ρε­ται η επι­μο­νή όλων των επό­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων (συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης του Τσί­πρα) που δη­λώ­νουν ότι η «δια­φο­ρά» είναι «μία και μόνη»: η οριο­θέ­τη­ση του εύ­ρους των ΑΟΖ. Σε αυτήν τη βάση στη­ρί­ζε­ται όμως και η στρο­φή της τουρ­κι­κής πο­λι­τι­κής που, όλο και πιο κα­θα­ρά, επι­κα­λεί­ται το… Διε­θνές Δί­καιο και επι­διώ­κει να φέρει τις ελ­λη­νο­τουρ­κι­κές δια­φο­ρές στο Διε­θνές Δι­κα­στή­ριο της Χάγης.

Το καυτό ση­μείο που έχει ανα­δει­χθεί είναι η στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των νη­σιών και ει­δι­κό­τε­ρα των νη­σιών του Ανα­το­λι­κού Αι­γαί­ου.

Είναι γνω­στό ότι οι Συν­θή­κες της Λο­ζά­νης και του Πα­ρι­σιού που κα­θό­ρι­σαν την εθνι­κή κυ­ριαρ­χία επί των νη­σιών του Αι­γαί­ου, απα­γο­ρεύ­ουν τον εξο­πλι­σμό τους και την πα­ρου­σία σε αυτά ενό­πλων δυ­νά­με­ων, πέρα από τις ανά­γκες για την αστυ­νό­μευ­ση. Είναι επί­σης γνω­στό ότι το ελ­λη­νι­κό κρά­τος ανα­θε­ώ­ρη­σε μο­νο­με­ρώς τις Συν­θή­κες και προ­χώ­ρη­σε στη στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των νη­σιών από τα τέλη της δε­κα­ε­τί­ας του ’70, γε­γο­νός που έγινε σιω­πη­ρά απο­δε­κτό από την Τουρ­κία. Τι έχει αλ­λά­ξει σή­με­ρα; Η απά­ντη­ση είναι απλή: το είδος και η επι­θε­τι­κή επι­κιν­δυ­νό­τη­τα των οπλι­κών συ­στη­μά­των που ανα­πτύσ­σο­νται στα νησιά.

Ας δούμε πώς «συ­ζη­τούν» αυτό το θέμα δη­μο­σιο­γρά­φοι/δια­νο­ού­με­νοι του εθνι­κού χώρου: «[οι Τούρ­κοι θέ­τουν το ζή­τη­μα της απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης γιατί] ελ­πί­ζουν να απο­σύ­ρει η Αθήνα τα λε­γό­με­να “επι­θε­τι­κά” όπλα, δη­λα­δή τα οπλι­κά συ­στή­μα­τα που… μπο­ρούν να ελέγ­ξουν σε με­γά­λο βαθμό το Αι­γαίο σε αέρα και θά­λασ­σα, αλλά και να πλή­ξουν με ακρί­βεια ζω­τι­κούς στό­χους σε με­γά­λο βάθος στη δυ­τι­κή Τουρ­κία, αν και όχι και ανα­το­λι­κό­τε­ρα… αυτός είναι ο δυ­νη­τι­κός εφιάλ­της των Τούρ­κων σε στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο…» (Στ. Λυ­γε­ρός: Τι επι­διώ­κει η Τουρ­κία πιέ­ζο­ντας για απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση;).

Τι άραγε μπο­ρούν να κά­νουν αυτά τα επι­θε­τι­κά όπλα; Ας δούμε σε­νά­ρια εμπνευ­σμέ­να από τους ευ­γε­νείς φί­λους του Κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ: «Η Ελ­λά­δα πρέ­πει να πλή­ξει εκεί που η Τουρ­κία δεν το πε­ρι­μέ­νει: ναυ­στάθ­μους, αε­ρο­δρό­μια, έργα υπο­δο­μών, με­τα­φο­ράς δυ­νά­με­ων κλπ. Και μά­λι­στα πρέ­πει να το κάνει αιφ­νί­δια… πρέ­πει το πλήγ­μα που θα υπο­στεί η Τουρ­κία να είναι τα­χύ­τα­το και συ­ντρι­πτι­κό ώστε να έχει πε­ριο­ρι­σμέ­νες δυ­να­τό­τη­τες αντε­πί­θε­σης… Θα πρέ­πει να ακο­λου­θη­θούν οι ισ­ραη­λι­νές πρα­κτι­κές που εφαρ­μό­στη­καν στον Πό­λε­μο των Έξι Ημε­ρών του 1967» (Ευθ. Τσι­λιό­που­λος: Τι μπο­ρεί να πρά­ξει η Ελ­λά­δα αν οι Τούρ­κοι επι­βά­λουν απο­κλει­σμό σε νησί).

Η γοη­τεία των «σύγ­χρο­νων οπλι­κών συ­στη­μά­των», των φτη­νών κι ευ­έ­λι­κτων πλατ­φορ­μών εκτό­ξευ­σης πυ­ραύ­λων, έχει οδη­γή­σει στη δια­τύ­πω­ση της πρό­τα­σης για το δια­βό­η­το «προ­λη­πτι­κό πο­λε­μι­κό πλήγ­μα». Αυτό που ξε­χνούν όλοι οι κατά τα άλλα «ει­δι­κοί» φι­λο­μι­λι­τα­ρι­στές, είναι ότι αντί­στοι­χα οπλι­κά συ­στή­μα­τα δια­θέ­τουν και… οι απέ­να­ντι. Κατά συ­νέ­πεια δεν κιν­δυ­νεύ­ουν να με­τα­τρα­πούν σε ερεί­πια μόνο η Σμύρ­νη, η Κων­στα­ντι­νού­που­λη και η Άγκυ­ρα, αλλά και η Αθήνα, ο Πει­ραιάς και η Θεσ­σα­λο­νί­κη.

Θα μπο­ρού­σε να αντι­τά­ξει κα­νείς ότι αυτές οι από­ψεις είναι ακραί­ες και μειο­ψη­φι­κές. Πράγ­μα­τι. Μόνο που αυτά τα όπλα αγο­ρά­ζο­νται μα­ζι­κά από τις ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις και ανα­πτύσ­σο­νται σιω­πη­λά σε από­στα­ση ελα­χί­στων χι­λιο­μέ­τρων από τις μι­κρα­σια­τι­κές ακτές. Και ως γνω­στόν, η από­κτη­ση των όπλων αυ­γα­τί­ζει την τάση και τον πει­ρα­σμό να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν…

Όπως όλοι γνω­ρί­ζουν και κα­τα­νο­ούν, οι τουρ­κι­κές αντι­δρά­σεις, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας τις Συμ­φω­νί­ες της Λο­ζά­νης και του Πα­ρι­σιού, δεν θέ­τουν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ζή­τη­μα εθνι­κής κυ­ριαρ­χί­ας επί των νη­σιών, αλλά το ζή­τη­μα του εξο­πλι­σμού τους με επι­θε­τι­κά όπλα που απει­λούν στό­χους σε με­γά­λο βάθος της τουρ­κι­κής επι­κρά­τειας. Όντας απο­λύ­τως ενή­με­ρο για αυτήν τη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το State Department, με τη δή­λω­σή του ότι «με βάση τα κρι­τή­ρια εθνι­κής ασφα­λεί­ας των ΗΠΑ… ζή­τη­μα κυ­ριαρ­χί­ας επί των ελ­λη­νι­κών νη­σιών δεν μπο­ρεί καν να τεθεί», συ­νι­στά μια πλήρη κά­λυ­ψη της κου­το­πό­νη­ρης κι επι­κίν­δυ­νης πο­λι­τι­κής του ελ­λη­νι­κού κρά­τους. Άλ­λω­στε οι βα­σι­κοί προ­μη­θευ­τές των επί­μα­χων κα­τα­στρε­πτι­κών πυ­ραυ­λι­κών συ­στη­μά­των, είναι οι ΗΠΑ και το Κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ.

 

Η Αρι­στε­ρά;

Μπρο­στά σε αυτήν την επι­κίν­δυ­νη κα­τά­στα­ση, η Αρι­στε­ρά θα όφει­λε να αντι­δρά με νύχια και με δό­ντια, φρο­ντί­ζο­ντας να φρά­ξει το δρόμο σε κάθε φι­λο­πό­λε­μη προ­ο­πτι­κή.

Δυ­στυ­χώς η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι δια­φο­ρε­τι­κή και ανα­δει­κνύ­ει την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της κα­θε­στω­τι­κής πί­ε­σης στη θε­μα­το­λο­γία των λε­γό­με­νων «εθνι­κών ζη­τη­μά­των».

Το ΚΚΕ δεί­χνει σωστά την τα­ξι­κή βάση της όξυν­σης των ελ­λη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων, στους αντα­γω­νι­σμούς με­τα­ξύ των κυ­ρί­αρ­χων τά­ξε­ων και στις δύο χώρες. Επί­σης σωστά δεί­χνει την ανά­γκη τα­ξι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης προς τον τουρ­κι­κό λαό και ανα­δει­κνύ­ει το σο­σια­λι­σμό ως μια ανα­ντι­κα­τά­στα­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για τη δί­καια και διαρ­κή ει­ρή­νη στην πε­ριο­χή και στον κόσμο. Εκεί όμως που αρ­χί­ζουν τα συ­γκε­κρι­μέ­να πο­λι­τι­κά κα­θή­κο­ντα, στις εδώ και τώρα συ­γκε­κρι­μέ­νες συν­θή­κες, αρ­χί­ζουν οι ελιγ­μοί, με άξονα «την υπε­ρά­σπι­ση των κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των της χώρας».

Μι­λώ­ντας στο 48ο Φε­στι­βάλ της ΚΝΕ, ο Δ. Κου­τσού­μπας κά­λε­σε «τον κάθε πα­τριώ­τη, τον κάθε άν­θρω­πο καλής θέ­λη­σης… να ορ­γα­νω­θεί και να αγω­νι­στεί για την προ­ά­σπι­ση των συ­νό­ρων, της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και των κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμ­μή…». Κα­τη­γό­ρη­σε μά­λι­στα τον Μη­τσο­τά­κη ότι «στέλ­νει πο­λε­μι­κό υλικό εκτός συ­νό­ρων, απο­δυ­να­μώ­νο­ντας την άμυνα». Πέρα από το ότι πρό­κει­ται για μια πα­ρά­δο­ξη ιε­ράρ­χη­ση των λόγων για να ορ­γα­νω­θού­με και να πα­λέ­ψου­με σή­με­ρα (Σύ­νο­ρα; Εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα;), η συ­μπε­ρί­λη­ψη των κυ­ριαρ­χι­κών δι­καιω­μά­των στις ανα­φο­ρές του Γ.Γ. της ΚΕ, συν­δέ­ει τον «λαϊκό πα­τριω­τι­σμό» που προ­βά­λει το ΚΚΕ ως ομ­φά­λιος λώρος με τον πλειο­ψη­φι­κό «εθνι­κό κορμό». Είναι γνω­στό ότι στην ιστο­ρία του κομ­μου­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος υπήρ­ξαν κά­πο­τε λόγοι, που οι κομ­μου­νι­στές ανα­γνώ­ρι­σαν ως αι­τί­ες ακόμα και για την εμπλο­κή τους σε πο­λέ­μους που διε­ξή­χθη­σαν υπό αστι­κή ηγε­σία. Αυτοί οι λόγοι αφο­ρού­σαν κυ­ρί­ως μάζες αν­θρώ­πων, την ιμπε­ρια­λι­στι­κή ή εθνι­κή κα­τα­πί­ε­ση πλη­θυ­σμών, και όχι συμ­φέ­ρο­ντα αστι­κών τά­ξε­ων ή με­ρί­δων τους. Είναι δύ­σκο­λο να ανα­γνω­ρί­σει κα­νείς τα 12 μίλια στο Αι­γαίο, ή την επέ­κτα­ση του εθνι­κού ενα­έ­ριου χώρου, ή τον κα­θο­ρι­σμό της υφα­λο­κρη­πί­δας μέσα στους λό­γους που θα «νο­μι­μο­ποιού­σαν» μια εμπλο­κή των κομ­μου­νι­στών σε μια γε­νι­κευ­μέ­νη αλ­λη­λο­σφα­γή. Και από όλους τους λό­γους που μπο­ρεί να σκε­φτεί κα­νείς για να κα­τη­γο­ρή­σει τον Μη­τσο­τά­κη σχε­τι­κά με την Ου­κρα­νία, το «απο­δυ­να­μώ­νει την εθνι­κή άμυνα» είναι ο πιο πια­σά­ρι­κος, με την ψη­φο­θη­ρι­κή έν­νοια.

Δυ­στυ­χώς στον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ τα πράγ­μα­τα είναι κατά πολύ χει­ρό­τε­ρα. Ο Κα­τρού­γκα­λος, μι­λώ­ντας ως καθ ‘ύλη αρ­μό­διος, απαι­τεί κα­θη­με­ρι­νά πρα­κτι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα «επι­τυ­χιών» σε βάρος της Τουρ­κί­ας, προ­σεγ­γί­ζο­ντας επι­κιν­δύ­νως την πο­λι­τι­κή «βυ­θί­σα­τε το Χόρα» που είχε αδί­στα­κτα εκ­στο­μί­σει ο Αν. Πα­παν­δρέ­ου, προ­κει­μέ­νου να κερ­δί­σει τις εκλο­γές που ακο­λου­θού­σαν. Ο Γ. Μα­τζου­ρά­νης, μι­λώ­ντας ως μέλος της ΚΕ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, υπο­στή­ρι­ξε ως ανα­γκαία μια «ομό­θυ­μη και ακα­ριαία απά­ντη­σή μας, αν κάνει κάτι η Τουρ­κία». Και ο ίδιος ο Αλ. Τσί­πρας επέ­λε­ξε το κοινό του Γ. Πα­πα­δά­κη στον Αντέ­να για να κάνει τη δή­λω­ση: «Απέ­να­ντι στην τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα εί­μα­στε όλοι ενω­μέ­νοι -η Τουρ­κία να ξέρει ότι έχει απέ­να­ντί της όλο τον ελ­λη­νι­κό λαό». Τόσο καλά…

Αυτή η πο­λι­τι­κή οδη­γεί ευ­θέ­ως στην εθνι­κή ενό­τη­τα, πάνω σε ένα από τα πιο κρί­σι­μα ζη­τή­μα­τα της πο­λι­τι­κής συ­γκυ­ρί­ας. Και δεν είναι απί­θα­νο αυτή η πο­λι­τι­κή να είναι η βάση για τις «ευ­ρύ­τε­ρες» κυ­βερ­νη­τι­κές συμ­μα­χί­ες, ακόμα και τις πιο «παρά φύση», που εγκυ­μο­νεί η επερ­χό­με­νη πο­λι­τι­κή κρίση.

Αυτή η πο­λι­τι­κή αφή­νει ακά­λυ­πτη την κοι­νω­νι­κή πλειο­ψη­φία στις πιέ­σεις του θε­σμι­κού/κρα­τι­κού εθνι­κι­σμού. Αφή­νει ακά­λυ­πτη την ανά­γκη να προ­στα­τεύ­σου­με την ει­ρή­νη απέ­να­ντι σε τυ­χο­διω­κτι­σμούς και ανα­πά­ντη­τες τις προ­κλή­σεις της ταύ­τι­σης «για εθνι­κούς λό­γους» με τη να­τοϊ­κή ηγε­σία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τους χα­σά­πη­δες του Κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ. Αφή­νει, τέλος, ανυ­πε­ρά­σπι­στους τους τα­ξι­κούς στό­χους της ερ­γα­ζό­με­νης πλειο­ψη­φί­ας. Γιατί το κό­στος των εξο­πλι­σμών θα πλη­ρω­θεί από τους μι­σθούς, τις συ­ντά­ξεις, τις κοι­νω­νι­κές δα­πά­νες.

Μια αντι­πο­λε­μι­κή/φι­λει­ρη­νι­κή, διε­θνι­στι­κή/αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του ελ­λη­νο­τουρ­κι­κού αντα­γω­νι­σμού, είναι ανα­ντι­κα­τά­στα­τη προ­ϋ­πό­θε­ση για την ανα­σύ­ντα­ξη μιας μα­ζι­κής ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς.

Αντώνης Νταβανέλος

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook 
Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολούθησε μας στο Instagram

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το radikal.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Μαύρη φτώχια, κατάμαυρη πατριαρχία

Δυστυχώς, ένα 12χρονο κοριτσάκι αποτελεί το επίκεντρο όλου του δημόσιου λόγου, για εγκληματικές πράξεις εναντίον του, και βεβαίως συζητείται σε όλη τη χώρα. Δικαίως συζητείται,