Αρρυθμίες προκαλεί η δεξιόστροφη διεύρυνση στον ΣΥΡΙΖΑ

Δόγμα «η Δεξιά φεύγει με Δεξιά», στα ψηφοδέλτια

Βαρυστομαχιά σε στελέχη και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί η «εκλογική ομοιοπαθητική» της ηγεσίας του κόμματος, που απεφάνθη ότι ο αγώνας για να φύγει η Δεξιά θα είναι αποτελεσματικός με υποψηφίους από τη… Δεξιά.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο να εγκρίνει το σύνολο των ψηφοδελτίων του κόμματος που προτάθηκαν μέσω του αρχηγο-κεντρικού μοντέλου που υφίσταται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το τελευταίο συνέδριο του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή ψηφοδελτίων αποτελούνταν από την γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου, τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη (έμπιστο του Αλέξη Τσίπρα) και τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Καλογήρου. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε για το σύνολο των υποψηφιοτήτων, πολλές εκ των οποίων προέκυψαν από επαφές του ίδιου με τους υποψήφιους το προηγούμενο διάστημα.

Αντίστοιχη ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τους δημάρχους που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» στην Αθήνα πληροφορήθηκε επισήμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του καλαθοσφαιριστή Νίκου Παππά, σε σύσκεψη μόλις μία ημέρα πριν αυτό ανακοινωθεί.

Έτσι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να έχει υποψήφιο στην Ανατολική Αττική τον πρώην εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ επί Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, να υποστηρίζει για τον δήμο Περιστερίου τον επί χρόνια υποστηριζόμενο από τη ΝΔ Ανδρέα Παχατουρίδη. Επίσης, στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δεκάδες υποψήφιοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ που συνεργάστηκαν στο παρελθόν με τη ΝΔ, ενώ σε αυτές συνυπολογίζονται και οι προερχόμενοι από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (π.χ. Βασίλης Κόκκαλης στη Λάρισα) και φυσικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου (Γ. Ραγκούσης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Σ. Τζουμάκας κ.α.)

Η συνθήκη αυτή προκάλεσε κάποιες μεμονωμένες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, για παράδειγμα, την παραίτηση της Ειρήνης Αγαθοπούλου (τάση Ομπρέλα) από το ψηφοδέλτιο του Κιλκίς. Επίσης, τις δηλώσεις του απερχόμενου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, που επισήμανε ότι θα αποφάσιζε διαφορετικά στην περίπτωση του Ε. Αντώναρου, καλώντας την ηγεσία να κάνει προσαρμογές.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγράφηκαν δημόσιες διαφωνίες. Δείγμα πως οι όποιες αντιδράσεις είναι απολύτως «ενσωματώσιμες» στη λογική της ενότητας ενόψει της επερχόμενης εκλογικής μάχης.

Με λίγα λόγια, το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θα «καταπιεί» αυτές τις υποψηφιότητες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλα πιο κραυγαλέα φαινόμενα το επόμενο διάστημα. Ιδίως από τη στιγμή που έχουν μείνει κενές οι θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας που θα καταληφθούν από προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα.

Φυσικά, η εικόνα των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διόλου άσχετη δεν είναι με τις προγραμματικές της θέσεις και τις πολιτικές επιδιώξεις της. Θυμίζουμε ότι η Κεντρική Επιτροπή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα που ο Γιώργος Σταθάκης περιέγραψε ως κείμενο θέσεων που «απευθύνεται σε ένα ευρύτερο πολιτικό φάσμα».

Ανδρέας Κυρίτσης

 

Prin.gr

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook 
Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολούθησε μας στο Instagram

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το radikal.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Τουρκία: Μετά τον Ερντογάν, τι;

Η υγειονομική-οικονομική-πολιτική κρίση στην Τουρκία έχει φέρει τη συζήτηση των πρόωρων εκλογών, οι οποίες κανονικά είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023. Ήδη ο Ερντογάν