[Φάκελος #21Μ: Το Radikal ρώτησε τους αγωνιστές του κινήματος τί θα ψηφίσουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και γιατί]
Η εκλογική μάχη στις 21 Μαΐου 2023, βρίσκει τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις του κόσμου της εργασίας διαχωρισμένες και ανήμπορες να αρθρώσουν έναν ηγεμονικό λόγο, ώστε να θέσουν τις βάσεις ανασυγκρότησης αυτού του κόσμου σε μια μάχιμη κοινωνική δύναμη, η οποία θα είναι, σε πρώτη φάση, ικανή να χαράξει μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση του αστισμού.
Το ερώτημα που η Αριστερά, σε όλες της τις εκφάνσεις, έχει να απαντήσει είναι το εξής: Πάνω σε ποιο πρόγραμμα – πολιτικό σχέδιο και με ποια τακτική θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τους όρους της ήττας, ώστε να δώσει τη μάχη με επιτυχία;
Με ιστορικούς όρους αυτό έχει επιτευχτεί μόνο μέσα από την ενότητα των γραμμών της. Η μέθοδος με την οποία αυτό έγινε κατορθωτό, μας είναι γνωστή από τις επαναστατικές παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Πρόκειται για την τακτική του Ενιαίου Μετώπου.
Τι μας διδάσκουν αυτές οι παραδόσεις για το Ενιαίο Μέτωπο;
- Ότι το ενιαίο μέτωπο χτίζεται και από τα πάνω και από τα κάτω.
- Ότι υπάρχει ως αναγκαιότητα, από το γεγονός ότι η τάξη είναι διασπασμένη πολιτικά στην βάση διαφορετικών πολιτικών εκπροσωπήσεων.
- Ότι δεν μπορούμε να αποκλείουμε από αυτό, τις διαφορετικές πολιτικές εκπροσωπήσεις, είτε αυτές αναφέρονται στην σοσιαλδημοκρατική είτε στη ρεφορμιστική είτε στην κομμουνιστική παράδοση.
- Ότι ενιαίο μέτωπο δεν σημαίνει ενιαίο Κόμμα και άρα εγκατάλειψη αρχών προγράμματος και οργανωτικής αυτοτέλειας των οργανώσεων που το συγκροτούν.
- Ότι το ενιαίο μέτωπο μπορεί να συγκροτηθεί ακόμη και πάνω σε ένα και μοναδικό αίτημα, που η συγκυρία αναδεικνύει μέσα από την ταξική πάλη ως επίκαιρο και ενοποιεί αντιστάσεις διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων του κόσμου της εργασίας.
Στη βάση των προαναφερθέντων θεωρούμε ότι μερικά από τα άμεσα μέτρα που η διεκδίκησή τους θα λειτουργήσει ενοποιητικά είναι τα εξής.
- Αυξήσεις μισθών και συντάξεων και θέσπιση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.
- Κούρεμα χρεών λαϊκών νοικοκυριών.
- Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
- Δημόσια Υγεία, Παιδεία, Ενημέρωση.
- Δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.
- Δημόσιο τραπεζικό σύστημα.
#εκλογες_2023 #Εκλογες_21ης__Μαιου
🗳️ #21Μ: Ψηφίζουμε αριστερά – Χτίζουμε την αριστερά της κομμουνιστικής εξέγερσης – Αλέξανδρος Γανδήςhttps://t.co/x3aaet9HqE
— Radikal.gr (@GrRadikal) May 11, 2023
Με βάση ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να γίνει εφικτή η δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου αγώνα, ανάμεσα στις προαναφερθείσες πολιτικές παραδόσεις, το οποίο θα βοηθούσε στην συγκρότηση ενός ανταγωνιστικού πόλου συσπείρωσης σε πανεθνικό επίπεδο, θα πολεμούσε ενάντια στη μιζέρια της ιδιώτευσης, του μηδενισμού και του «όλοι ίδιοι είναι», και θα έδινε στις δυνάμεις της εργασίας μια ηγεσία ικανή να την οδηγήσει σε νίκες, τόσο στο κοινωνικό όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Υπενθυμίζουμε ότι το ΜΕΡΑ25 είχε κινηθεί σε δύο επίπεδα, απέναντι στην χωριστική γραμμή των σχηματισμών της Αριστεράς: Αφενός, πρότεινε στα άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ριζοσπαστική εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) μια ενιαιομετωπική πολιτική συμμαχιών εναντίον της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής κυβερνητικής πολιτικής, θέτοντας για συζήτηση «7+1 Τομές για μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία», με σκοπό τη «συγκρότηση ενός πραγματικού προοδευτικού μετώπου το οποίο θα στηρίξει μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα εφαρμόσει ένα πραγματικά προοδευτικό, ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα Ρήξης με την ολιγαρχία». Αφετέρου, πρότεινε την «Προγραμματική Συστράτευση του κατακερματισμένου αγωνιστικού χώρου» (κινήσεων, κομμάτων και ατόμων) της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ως διακριτού εναλλακτικού πόλου «στην βάση κοινού, συνεκτικού, περιεκτικού, ελάχιστου Προγράμματος Ρήξης, [και] της αρχής του σεβασμού της αυτονομίας των συνεργαζόμενων», με προοπτική τη «σταδιακή σύγκλιση σε Σχέδιο Μετάβασης προς μια κοινωνία απελευθερωμένη από τις καπιταλιστικές, πατριαρχικές και τεχνοφεουδαρχικές κοινωνικές σχέσεις παραγωγής, αναπαραγωγής και διανομής».
Δυστυχώς, τίποτα από αυτά, μέχρι τώρα, δεν έχει επιτευχθεί.
Παρόλα αυτά, το εκλογικό σχήμα του ΜΕΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη, που διαμορφώθηκε μαζί με την ΛΑΕ-Ανυπότακτη Αριστερά, την πολιτική ομάδα «Σημαία του Σοσιαλισμού» και πολλούς/-ες ανένταχτους/-ες της Αριστεράς, επιμένει για την συγκρότηση ενός εναλλακτικού πόλου του κατακερματισμένου αγωνιστικού χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι παραπάνω συνοπτικοί άξονες διεκδίκησης, οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά και στην κοινή εκλογική διακήρυξη, ανταποκρίνονται σε έναν τέτοιο στόχο.
Για όλους αυτούς τους λόγους στηρίζουμε, στις εκλογές της 21ης Μάη, το ενωτικό σχήμα ΜΕΡΑ25 – Συμμαχία για την Ρήξη. Κι αυτό διότι είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που αναφέρεται στο «Όχι» του 2015, πολιτεύεται ενωτικά, διευρύνεται προς τα αριστερά, λειτουργεί ως αριστερό αντίβαρο στην διαρκή συντηρητικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να καλύψει και να δώσει φωνή στα κοινωνικά κινήματα, και συν τοις άλλοις επαναφέρει ως μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας τον αυτοδιαχειριζόμενο σοσιαλισμό.
Η υποστήριξή μας, δεν αναιρεί την κριτική σε πλευρές της πολιτικής του ΜΕΡΑ25, όπως για παράδειγμα στην επιλογή να εντοπίζει τον αντίπαλο στην «ολιγαρχία» και όχι στους καπιταλιστές (μικρούς και μεγάλους), στην αντίληψή του ότι ο ελληνικός αστισμός είναι εξαρτημένος, στην προβληματική θέση του ότι βρισκόμαστε σε ένα νέο κατώφλι που δεν μπορεί να ονομαστεί καπιταλισμός, αλλά «μετακαπιταλισμός», στην προτεραιότητα, κάποιες φορές, των θεσμικών έναντι των κινηματικών παρεμβάσεων. Εντούτοις, οι προγραμματικές θέσεις δείχνουν ότι είναι πιο πολλά τα σημεία που μας ενώνουν στη βάση μιας πολιτικής ενότητας.
Τέλος, παρότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τον κόσμο από μόνες τους, εντούτοις αποτυπώνουν συσχετισμούς δύναμης και υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσουν σε κοινωνικές τομές και αλλαγές.