Ταπεινωμένος ο Μακρόν, αλλά χωρίς νίκη για τους εργαζόμενους ακόμα

Μετά την 12η μέρα δράσης στις 13 Απρίλη, οι πανεθνικές συνδικαλιστικές ηγεσίες κάλεσαν να γίνει η Πρωτομαγιά, παραδοσιακή μέρα διαδήλωσης υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων, η στιγμή ενός «παλιρροιακού κύματος διαμαρτυρίας».

Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα, σε διαφορετικές πόλεις, υπάρχουν διαδηλώσεις και αποκλεισμοί αυτοκινητόδρομων ή εμπορικών κέντρων, σιδηροδρομικών γραμμών, πανεπιστημίων ή λυκείων. Στις 20 Απρίλη, διαδηλωτές εισέβαλλαν στα γραφεία της Euronext, στην οποία υπάγεται το Χρηματιστήριο του Παρισιού. Ένας διαδηλωτής εξήγησε ότι «Επιλέξαμε το Χρηματιστήριο, γιατί θέλουμε να πληρώσουν για τις συντάξεις μας οι πλουσιότερες εταιρίες με τα ατελείωτα εκατομμύριά τους».

Ο Μακρόν υπέγραψε την επικύρωση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου ως νόμο του κράτους και έβγαλε μια ομιλία «προς το έθνος» σε ζωντανή σύνδεση το βράδυ της Δευτέρας 17 Απρίλη. Την ώρα της ομιλίας του, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα δημαρχεία σε όλη τη χώρα και χτυπούσαν κατσαρόλες για να πνίξουν στο θόρυβο τις αηδίες που έλεγε. Το μόνο που είχε να παρουσιάσει ήταν ένα ομιχλώδες άθροισμα ρηχών συνθημάτων. Δήλωσε ότι χρειαζόταν «εκατό μέρες» για «να ηρεμήσει την κατάσταση». Υποσχέθηκε «μια νέα συμφωνία για τη ζωή στο χώρο δουλειάς». Κανείς δεν τον πίστεψε. Όχι μόνο γιατί το 90% των εργαζόμενων εναντιώνεται στην ιδέα του να μας υποχρεώσει να περνάμε επιπλέον 2 χρόνια στον καταραμένο χώρο δουλειάς, αλλά και γιατί όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γνωρίζουν ότι ήταν ο Μακρόν που μείωσε δραματικά τις εξουσίες των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και που επιτίθεται διαρκώς στα δικαιώματα των εκπροσώπων των εργαζομένων. Λίγο πριν την ομιλία του, μάθαμε ότι μόνο ένας στους τέσσερις από τους τακτικούς ψηφοφόρους του πίστευαν ότι αυτή η ομιλία θα βοηθούσε σε κάτι!

Αποφασισμένος να δείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων και μπορεί «να γυρίσει σελίδα», ο Μακρόν οργάνωσε μια σειρά από συμβολικές επισκέψεις σε όλη τη χώρα, γύρω από άλλα ζητήματα. Απαίτησε και από τους υπουργούς του να ανασκουμπωθούν και να πάνε να μιλήσουν στο λαό. Την Πέμπτη, 20 Απρίλη, επέλεξε να επισκεφτεί ένα σχολείο σε μια μικρή πόλη μόλις 4 χιλιάδων κατοίκων, από όπου σχεδίαζε να κάνει ανακοινώσεις για τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Οι εργαζόμενοι στην ενέργεια έκοψαν το ρεύμα στο αεροδρόμιο του Μονπελιέ τη στιγμή της άφιξής του. Τον περίμεναν εκατοντάδες διαδηλωτές, ενώ οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρισμό έκοψαν το ρεύμα στο σχολείο το οποίο επισκέφτηκε, υποχρεώνοντάς τον να μιλήσει στη παιδική χαρά χωρίς μικρόφωνα. Υπήρχε μαζική αστυνομική παρουσία για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον Μακρόν. Οι αστυνομικοί έκαναν σωματικό έλεγχο στους ανθρώπους και προχώρησαν σε κατασχέσεις κατσαρολικών! Ο Μακρόν ανακοίνωσε αυξήσεις μισθών -αν και με διάφορες «παγίδες»- για όλους τους εκπαιδευτικούς, στο τελευταίο παράδειγμα μιας σειράς μικροπαραχωρήσεων αυτή τη βδομάδα.

Την Παρασκευή επισκέφτηκαν διάφορες πόλεις 5 υπουργοί. Όλοι τους συνάντησαν πλήθη που χτυπούσαν κατσαρόλες και χρειάστηκαν τη χρήση δακρυγόνων για να προστατευτούν. Αρκετοί μακρονικοί υπουργοί θεώρησαν ότι είναι καλύτερα απλώς να ακυρώσουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Αν και το κίνημα έχει επιβραδύνει, παραμένει ενεργό και πολύ δημοφιλές (οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 64% του πληθυσμού θέλει να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και το 45% θέλει ριζοσπαστικοποίηση των δράσεων). Η άρνηση των πανεθνικών συνδικαλιστικών ηγεσιών να πάνε πέρα από την στρατηγική της μίας μέρας δράσης κάθε βδομάδα, έκανε ανέφικτη μια γρήγορη νίκη ενάντια στην επίθεση στις συντάξεις, αλλά ο Μακρόν δεν έχει ξεμπλέξει ακόμα.

Κάποιοι στο μακρονικό στρατόπεδο έχουν πάρει την κυνική απόφαση ότι είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουν το ρατσισμό για να μας διαιρέσουν. Είναι τελικά πιθανό να έρθει στη Βουλή ένας μεταναστευτικός νόμος που θα διευκολύνει την απέλαση ανθρώπων, ο οποίος είχε μπει στο συρτάρι πριν μερικές εβδομάδες. Ο Μπρούνο Λε Μερ, υπουργός Οικονομίας, δήλωσε αυτή τη βδομάδα ότι αυτό που πραγματικά απασχολεί το γαλλικό λαό είναι η απάτη για  είσπραξη επιδομάτων, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα που προκύπτουν από αυτή «στέλνονται στη Βόρεια Αφρική». Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες κοστίζουν στις κοινωνικές δαπάνες πολύ λιγότερο από άλλα μέλη του πληθυσμού, καθώς συχνά φτάνουν στη χώρα ως ενήλικες (οπότε η Γαλλία δεν πληρώνει την εκπαίδευσή τους) και αρκετά συχνά φεύγουν από τη Γαλλία όταν βγουν στη σύνταξη (οπότε η Γαλλία δεν αναλαμβάνει το υγειονομικό κόστος που αντιστοιχεί σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας). Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η φορολογική απάτη των πλουσιότερων πολιτών κοστίζει περίπου 100 δισ. ευρώ, ποσό υπερδεκαπλάσιο από την επιδοματική απάτη. Τα σχόλια του Λε Μερ δείχνουν ότι είναι μια χαρά πρόθυμος να ενισχύσει την ακροδεξιά προκειμένου να σώσει το τομάρι της κυβέρνησής του.

Η διακήρυξη του Μακρόν για «εκατό μέρες για να ηρεμήσει η κατάσταση» απαντήθηκε από τα συνδικάτα των εργαζομένων στον ηλεκτρισμό με τη διακήρυξη για «εκατό μέρες οργής». Μεγάλα γεγονότα υψηλού γοήτρου, όπως το Φεστιβάλ των Καννών τον Μάη και το Ρολάν Γκαρός τον Ιούνη, ίσως διαπιστώσουν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πράγμα δυσεύρετο στις μέρες μας. Η φετινή Πρωτομαγιά θα προκαλέσει έμπνευση με το τεράστιο μέγεθός της. Παρόλα αυτά, θα χρειαστεί περισσότερη μαζική απεργιακή δράση για να νικήσουμε.

Τζον Μάλεν

 

*Ο Τζον Μάλεν είναι αντικαπιταλιστής αγωνιστής στην περιοχή του Παρισιού, υποστηρικτής της Ανυπότακτης Γαλλίας

Rproject

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook 
Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολούθησε μας στο Instagram

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το radikal.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα