Δεν κρατάμε ίσες αποστάσεις: Είμαστε ανοιχτά και ξεκάθαρα υπέρ της Παλαιστίνης

Για 75 χρόνια, η ισραηλινή κυβέρνηση διατηρεί στρατιωτική κατοχή επί των Παλαιστινίων, λειτουργώντας ένα καθεστώς απαρτχάιντ.

Τα παιδιά των Παλαιστινίων σύρονται από τα κρεβάτια τους σε επιδρομές που γίνονται πριν από την αυγή από Ισραηλινούς στρατιώτες και κρατούνται χωρίς κατηγορία σε ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές. Τα σπίτια των Παλαιστινίων πυρπολούνται από ορδές Ισραηλινών εποίκων ή καταστρέφονται από τον ισραηλινό στρατό. Ολόκληρα παλαιστινιακά χωριά εκκενώνονται και οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια, και τη γη που ανήκε στις οικογένειές τους εδώ και γενιές.

Η αιματοχυσία που βιώνει η περιοχή αυτή σήμερα αλλά και κατά το διάστημα των τελευταίων 75 ετών συνδέεται άμεσα με τη συνενοχή των ΗΠΑ στην καταπίεση και τη φρίκη που προκαλεί η στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιτρέπει σταθερά την ισραηλινή βία και φέρει την ευθύνη για αυτή τη κατάσταση. Η ανεξέλεγκτη στρατιωτική χρηματοδότηση, η διπλωματική κάλυψη και τα δισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικού χρήματος που ρέουν από τις ΗΠΑ επιτρέπουν και ενισχύουν το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ. Όσοι συνεχίζουν να ζητούν «σιδερένια» υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον ισραηλινό στρατό, το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν το δρόμο για περισσότερη βία.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτέρεζ, μόνον τη τελευταία διετία δολοφονήθηκαν από ισραηλινές σφαίρες και βόμβες 113 παιδιά Παλαιστινίων, και ακρωτηριάστηκαν πάνω από 1000. Η επίθεση της Χαμάς εξελίχθηκε από τα εδάφη της Γάζας, που, λόγω του αποκλεισμού της από το Ισραήλ, έχει καταστεί ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης με πάνω από δυο εκατομμύρια εξαθλιωμένους Παλαιστίνιους που στερούνται βασικά αγαθά ενώ το Ισραήλ ελέγχει όλη την ηλεκτρική ενέργεια της Γάζας, την παροχή τροφίμων και νερού. Οι νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να χτυπούν νοσοκομεία, τζαμιά, πανεπιστήμια, δρόμους κλπ και σίγουρα, στο βαθμό που δεν στοχεύουν σε στρατιωτικούς στόχους, προκαλούν εγκλήματα πολέμου. Παράλληλα, υπάρχει και διακοπή νερού, ρεύματος, τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα. Πρόκειται για βάρβαρες και απάνθρωπες πρακτικές που συνιστούν ασφαλώς και τρομοκρατική δράση.

Ας μην ξεχνάμε ότι το δικαίωμα ενός λαού για ίδρυση κράτους δεν μπορεί να σημαίνει «κράτος με κυρίαρχη μια συγκεκριμένη εθνοθρησκευτική κοινότητα», όπως είναι ΔΟΜΙΚΑ και ΘΕΣΜΙΚΑ το κράτος του Ισραήλ (θυμίζοντας απαρτχάϊντ της Νότιας Αφρικής), ούτε και να στηρίζεται σε μαζικής κλίμακας εθνοκαθάρσεις και σφαγές άλλων λαών που ζούσαν στην ίδια περιοχή. Ακόμη και το δικαίωμα για ίδρυση κράτους πρέπει να περιορίζεται από την ύπαρξη δικαιωμάτων των άλλων, και ιδίως ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι αυτό, όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται, η καλύτερη λύση είναι μια ευρεία ομοσπονδία στην περιοχή (κατά προτίμηση σοσιαλιστική), όπου με βάση τα σημερινά δεδομένα ΔΕΝ θα αποτελεί πλειοψηφία ο ισραηλίτικος πληθυσμός, αλλά θα χαίρει της απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων.

Η επίθεση της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων στο Ισραήλ συνιστά μια δραματική αλλαγή της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ασφαλώς αποτελεί αποτέλεσμα της ασφυκτικής και απελπιστικής κατάστασης των Παλαιστινίων στην αποκλεισμένη Γάζα και την κατεχόμενη. Δυτική Όχθη. Είχε επισημανθεί εδώ και καιρό ότι η έλλειψη οποιασδήποτε προοπτικής επίλυσης του Παλαιστινιακού σε συνδυασμό με την επιτάχυνσης του εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη θα οδηγούσε στην έκρηξη, όπως κι έγινε.

Η Γάζα ήταν μέρος της ιστορικής Παλαιστίνης πριν από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έγινε ένα τεράστιο ιστορικό σφάλμα: αντί να υποχρεωθεί η Γερμανία να δώσει μέρος του εδάφους της για τη δημιουργία κράτους από τα θύματα του ναζισμού (ως μια μορφή αποζημίωσης), αποσπάστηκαν εδάφη σε μια χώρα όπου ζούσε επί χιλιάδες χρόνια ένας λαός που δεν είχε καμιά ευθύνη για το Ολοκαύτωμα.

Στη βάση του αδιανόητου και άκρως εθνικιστικού επιχειρήματος ότι οι Εβραίοι είχαν ιστορικά δικαιώματα σ’ αυτή τη γη, όπου πριν δυο χιλιάδες χρόνια ζούσαν οι πρόγονοί τους! Αποσπώντας την από τον λαό που ζούσε εκεί αυτές τις χιλιετίες.

Η εξέλιξη είναι γνωστή. Η αντίσταση των γηγενών Παλαιστινίων στην ισραηλινή κατοχή οδήγησε σε απανωτές ήττες τους, καθώς το Ισραήλ είχε ισχυρούς προστάτες, λειτουργώντας ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.  Με παράλληλη εκτόπισή τους από τη γη τους και τη μετατροπή της τεράστιας πλειονότητας σε πρόσφυγες. Και τον όλο και ασφυκτικότερο περιορισμό των εδαφών όπου έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν.

Περισσότεροι από 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την ιστορική Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια αυτού που είναι γνωστό ως Al-Nakba ή Καταστροφή στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948. Περισσότεροι από το 60% των Παλαιστινίων στη Γάζα είναι πρόσφυγες.

Η Λωρίδα της Γάζας, που συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στις ακτές της Μεσογείου, έχει έκταση περίπου 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 2,1 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους, καθιστώντας την μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο.

Η Γάζα καταλήφθηκε από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948 και βρισκόταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο μέχρι τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967, όταν η περιοχή κατελήφθη από το Ισραήλ  μαζί με τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το 2005, το Ισραήλ αποχώρησε από τη Γάζα και απομάκρυνε περίπου 8.000 Εβραίους εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες που ζούσαν σε 21 οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Αλλά το 2007, μετά τις πρώτες και μοναδικές δημοκρατικές εκλογές στα Παλαιστινιακά Εδάφη και την εκλογική νίκη του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Γάζα, το Ισραήλ απάντησε με την επιβολή αεροπορικού, χερσαίου και θαλάσσιου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Ο αποκλεισμός εκ μέρους του Ισραήλ στερούσε συστηματικά τους Παλαιστίνιους από, νοσοκομεία, τράπεζες και άλλες ζωτικές υπηρεσίες, αφήνοντας τον πληθυσμό να ζει σε επιβαρυμένες συνθήκες διαβίωσης.

Ο αποκλεισμός αυτός είχε επίσης ως αποτέλεσμα μια διαρκή έλλειψη καθαρού νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, ιατρικών προμηθειών σε αυτό που συχνά αποκαλείται η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου.  Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει και καταστρέψει το υπό κατασκευή αεροδρόμιο και λιμάνι της Γάζας.

Περίπου το 97% του πόσιμου νερού της Γάζας είναι μολυσμένο και οι κάτοικοι αναγκάζονται να ζουν με συνεχείς διακοπές ρεύματος λόγω ενός δικτύου ηλεκτροδότησης που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις επανειλημμένες ισραηλινές επιθέσεις.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 60% των Παλαιστινίων ζει σε συνθήκες φτώχειας και η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 63%.

Έτσι φτάσαμε και στην πλήρη ανατροπή του πληθυσμιακού συσχετισμού. Με το 10% των Εβραίων το 1900 να έχει εκτοξευτεί έναν αιώνα μετά στο 70%. Και το Ισραήλ να ελέγχει το 85-90% των εδαφών της Παλαιστίνης. Επεκτείνοντας σταθερά τον έλεγχό του με τη δημιουργία νέων οικισμών σε περιοχές απ’ όπου συνεχίζουν να εκδιώκονται οι κάτοικοί τους. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, εντελώς συνοπτικά.

Επομένως, η παλαιστινιακή αντίσταση είναι αγώνας ύπαρξης ενός ηρωικού λαού ενάντια σε ένα ρατσιστικό κράτος-τρομοκράτη που θέλει να τον ξεριζώσει από τις εστίες του. Είναι χρέος του εργατικού κινήματος και της Αριστεράς παντού να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστίνιων ενάντια στο ισραηλινό απαρτχάιντ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του.

Αυτό το καθήκον είναι ακόμη πιο επιτακτικό για εμάς εδώ, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει σαν προτεραιότητα τον «άξονα» Ελλάδας-Ισραήλ που λειτουργεί σαν «μετόπισθεν» για τις ισραηλινές επιθέσεις και σαν «εμπροσθοφυλακή» για τις φιλοδοξίες του ελληνικού καπιταλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ΑΟΖ.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook 
Ακολούθησε μας στο Twitter
Ακολούθησε μας στο Instagram

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το radikal.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά Άρθρα

Τα κουήρ παιδιά μας

Στα ελληνικά σχολεία υπάρχουν αγόρια που αγαπούν άλλα αγόρια, κορίτσια που αγαπούν άλλα κορίτσια, αγόρια που αγαπούν και τα αγόρια και τα κορίτσια, κορίτσια που