Θέμα : ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΛΟΓΩ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η υλοποίηση του έργου «Αντιμετώπιση του δομικού και θεσμικού ρατσισμού σε 8 κράτη μέλη της ΕΕ: κατάσταση και συστάσεις για εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα RobertBosch.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 7 μ.μ. διαδικτυακά στην πλατφόρμα Zoom:
https://us06web.zoom.us/j/83128746746
Meeting ID: 831 2874 6746
Passcode: 621939
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
-Σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Μιχάλη Τρεμόπουλο, Αντιπρόεδρο της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ», δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης και τέως ευρωβουλευτή.
-Σύντομος χαιρετισμός από τον κ.Κώστα Παϊτέρη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών και πρώην Αντιδήμαρχο της Αγίας Βαρβάρας Αττικής»
Α΄ Ενότητα (19.00 – 20.30) : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΔΟΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συντονίζει ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Γεωγραφικής και Κοινωνικής Ανάλυσης του Αγροτικού Χώρου στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών (ΙΚΕ) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :
1) «Διαπιστώσεις μέσα από την παρουσίαση της έκθεσης της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» για το Πρόγραμμα “Αντιμετώπιση του δομικού και θεσμικού ρατσισμού σε 8 κράτη μέλη της Ε.Ε.” και σχολιασμός των συγκριτικών ευρημάτων του βασικού εταίρου M.P.G. (ομιλήτρια η Δικηγόρος κ. Βάσω Καρζή, συγγραφέας της Έκθεσης, και επιστημονική συνεργάτιδα της «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ»)
2) «Φυλετικό προφίλ: θεσμικές και δομικές διακρίσεις απο τα όργανα επιβολής του νόμου με βάση εθνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά»(ομιλήτρια η κ. Τίνα Σταυρινάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και Αντιπρέδρος της Επιτροπής για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων (CERD) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών).
3) «Ζητήματα διαρθρωτικών διακρίσεων σε βάρος των Ελλήνων Ρομά υπό το πρίσμα της Εθνικής Στρατηγικής 2021-2027», (ομιλητής ο Δρ. Γαβριήλ Αμίτσης, Καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας / Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Επιστημονικός Υπεύθυνος του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης των Ρομά 2021-2027)
4) «Προβλήματα δομικού ρατσισμού που προκύπτουν από δράσεις και συμπεριφορές της δημόσιας διοίκησης (Δήμοι, σχολεία, νοσοκομεία κλπ) απέναντι στους Ρομά» (ομιλητής ο κ. Γιάννης Μάντζας, πολιτικός επιστήμονας του ΑΠΘ και Ειδικός σύμβουλος σε θέματα Ρομά)
5) «Ρυθμίσεις και πρακτικές εφαρμογές του εργασιακού νομικού καθεστώτος που παράγουν άνιση και ρατσιστική μεταχείριση σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών εργατών» (ομιλητής οκ. Αποστόλης Καψάλης, επίκουρος καθηγητής Εργασίας και Μετανάστευσης στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.).
6)«Βιωματικές εμπειρίες από το διαχρονικό φαινόμενο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας κατά Αφρικανών μεταναστών στην Ελλάδα» (ομιλητής ο κ.Jean -DidierTotow, μετανάστης αφρικανικής καταγωγής και πρόεδρος της Κοινότητας Κογκό στην Ελλάδα)
7) «Πολιτικές ανισότητας και θρησκευτικών διακρίσεων σε βάρος των Μουσουλμάνων της Θράκης» (ομιλητής ο κ. Abdulhalim Dede (Αμπντουλχαλίμ Δεδέ), συνταξιούχος δημοσιογράφος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης)
Β΄ Ενότητα (20.30 -21.30) : ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Συντονίζει η κ. Κατερίνα Πουρναρά, Δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ :
1) «Η καλή πρακτική της λειτουργίας του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ως χρήσιμη εμπειρία για την καταπολέμηση του δομικού ρατσισμού» (ομιλήτριαη πολιτική επιστήμων κ. Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, Βοηθός Συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας)
2) «Παρουσίαση προτάσεων του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αναφορικά με τρόπους αντιμετώπισης του δομικού ρατσισμού λόγω εθνικής καταγωγής» (ομιλήτρια η Νομικός κ. Άννα Λύτρα, Ειδική Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη)
3) «Το θετικό παράδειγμα της ίδρυσης Παρατηρητηρίου για την υπεράσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων των Ρομά» (ομιλητής ο κ. Σπύρος Καρακαϊσης, πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακό δίπλωμαστον εθνικισμό και στις εθνικές συγκρούσεις από το Πανεπιστήμιο τουLeiden)
4)«Η ρητορική μίσους ως υπόβαθρο για το δομικό ρατσισμό, ιδίως σε σχέση με τον προσφυγικό πληθυσμό» (ομιλήτρια η δικηγόρος και εκπαιδευτικός κ. Αγάπη Χουζουράκη, Υπεύθυνη Συνηγορίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – ΕΣΠ).
5) «Προτάσεις βέλτιστης κοινωνικής ένταξης από την εμπειρία πεδίου σχετικά με κοινότητες Ρομά» (ομιλητής ο κ. Χρήστος Ηλιάδης, μεταδιδάκτορας- ερευνητής, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας με ειδίκευση σε θέματα Ρομά)
Ακολουθεί συζήτηση.